top of page

ΔΕΠΥ & Διατροφή


Η ερώτηση για το αν η διατροφή των παιδιών θα μπορούσε να περιορίσει την εκδήλωση συμπτωμάτων της ΔΕΠΥ απασχολεί όχι μόνο ερευνητές αλλά και γονείς, εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους. Ενώ έχουν εκπονηθεί αρκετές έρευνες γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπάρχει ακόμη κάποια απολύτως αποδεκτή απάντηση.

Από την άλλη μεριά έχει παρατηρηθεί πως στον οργανισμό του μεγαλύτερου ποσοστού των παιδιών με ΔΕΠΥ υπάρχει έλλειψη συγκεκριμένων βιταμινών και ιχνοστοιχείων τα οποία όταν χορηγούνται στα παιδιά παρατηρείται άμεση βελτίωση των συμπτωμάτων.

Πιο συγκεκριμένα έχει παρατηρηθεί έλλειψη των Ω3 λιπαρών οξέων, τα οποία οδηγούν σε μειωμένη έκκριση ντοπαμίνης. Η έλλειψη ντοπαμίνης είναι υπεύθυνη για πολλά από τα συμπτώματα της ΔΕΠΥ και κυρίως με όσα σχετίζονται με προβλήματα συμπεριφοράς.

Τα Ω3 λιπαρά θα τα βρούμε σε ελαιώδη ψάρια (τόνος, σολομός, σαρδέλα κ.α), φουντούκια, καρύδια, ακτινίδια, αυγά.

Σημαντική βελτίωση επίσης σε επίπεδο συμπεριφοράς έχει παρατηρηθεί με τη χορήγηση μαγνησίου (ξηροί καρποί, φασόλια, καστανό ρύζι ,φυλλώδη λαχανικά) ενώ βασικά συμπτώματα της διαταραχής όπως η παρορμητικότητα, η υπερκινητικότητα και έλλειψη συγκέντρωσης δείχνουν να υποχωρούν όταν η διατροφή των παιδιών περιέχει φολικό οξύ (πατάτα, αυγό, μπανάνα, πορτοκάλι), σίδηρο (συκώτι, σπανάκι, όσπρια, αυγό), ψευδάργυρο (ψάρια, κρέας, καστανό ρύζι, γαλακτοκομικά), χολίνη (συκώτι, αυγό, μοσχάρι, αμύγδαλα), ιώδιο (σκόρδο, μανιτάρια, θαλασσινά, σουσάμι, σπανάκι), χαλκό (φρούτα, ξηροί καρποί, πουλερικά, μαύρη σοκολάτα) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (προϊόντα ολικής άλεσης, φρούτα, ξηροί καρποί, κρέας, ψάρια, συκώτι, αυγό, αρακάς).

Η δημιουργία ενός ιδανικού διαιτολογίου για κάθε παιδί θα πρέπει να γίνεται σε συνεργασία με εξειδικευμένο διατροφολόγο λαμβάνοντας υπόψη τις ελλείψεις των παραπάνω θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό του κάθε παιδιού και φυσικά… τις προτιμήσεις του!

Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • RSS Classic
bottom of page