Το πρόγραμμα ΕΥΖΗΝ υλοποιείται με βάση τρεις άξονες, την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας, την ενημέρωση & επιμόρφωση  καθώς και την παρέμβαση. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται μέσω της καταγραφής των σωματομετρικών χαρακτηριστικών (ύψος, βάρος και λιπομέτρηση), της σωματικής δραστηριότητας και της φυσικής κατάστασης.  

 

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών 

διατροφής και σωματικής δραστηριότητας.

 

Οι επιμέρους στόχοι του Προγράμματος είναι οι εξής:

  • Η πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση παραγόντων κινδύνου για την υγεία.

  • Η παροχή συμβουλών και οδηγιών για θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη σωματική δραστηριότητα, την ανάπτυξη και την υγεία.

  • Η επιμόρφωση σε θέματα που αφορούν την προαγωγή της υγείας.

  • Η αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του Προγράμματος για το σχεδιασμό και την εφαρμογή στοχευμένων πολιτικών υγείας.

 

Η διατροφική πυραμίδα δημιουργήθηκε με σκοπό να δείξει τις συνιστώμενες ισορροπημένες αναλογίες μεταξύ των διατροφικών ομάδων και να σας βοηθήσει να ορίσετε ένα καθημερινό διατροφικό σχήμα για καλή υγεία. Η διατροφική πυραμίδα σας βοηθά να διασφαλίσετε ότι η δίαιτά σας περιλαμβάνει την απαιτούμενη ποικιλία τροφών.

 

Το ειδικό διατροφολόγιο θα μπορέσει να βελτιώσει τις διατροφικές σας συνήθειες και να αλλάξει το μεταβολικό σας προφίλ. Η ομάδα αίματος σας είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για την απώλεια κιλών.

 

Είναι γνωστό πως οι ιδανικές διατροφικές αναλογίες εμπεριέχονται στην μεσογειακή διατροφή. Η Μεσογειακή Διατροφή, εκφραζόμενη μέσα από τη Μεσογειακή πυραμίδα, περικλείει με ένα «μαγικό» τρόπο όλα τα τρόφιμα καθορίζοντας ταυτόχρονα την κατανάλωσή τους στην σωστή ποσότητα και στη σωστή συχνότητα.

 

Ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της Μεσογειακής Διατροφής είναι τα δημητριακά της (π.χ ψωμί, φρυγανιά, δημητριακά πρωινού), τα οποία πρέπει να καταλαμβάνουν το 50 – 60% της ενεργειακής μας πρόσληψης και μάλιστα τα μισά τουλάχιστον από αυτά, να είναι ολικής άλεσης. Κι αυτό γιατί τα δημητριακά ολικής άλεσης, λόγω του ότι έχουν υποστεί ελάχιστη ή καθόλου επεξεργασία, είναι πιο πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, παρέχοντας μεγαλύτερες ευεργετικές επιδράσεις απ’ ότι τα επεξεργασμένα.

 

Η παραδοσιακή Μεσογειακή Διατροφή ορίστηκε με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες], όσπρια, καρποί).

  • Ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα

  • Γαλακτοκομικά προϊόντα (κυρίως τυρί και γιαούρτι) καθημερινά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

  • Ψάρια και πουλερικά σε μικρές έως μέτριες ποσότητες

  • Κόκκινο κρέας 2 φορές το μήνα

  • Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών που περιέχουν μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.

 

Η συγκεκριμένη διατροφική σύνθεση της Μεσογειακής Διατροφής έχει ως αποτέλεσμα αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και ίνες. Η καθημερινή κατανάλωση ελαιόλαδου συνεπάγεται υψηλή περιεκτικότητα της δίαιτας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα.