top of page

Το κέντρο μας συνεργάζεται με όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και σας παρέχει δωρεάν προληπτικό έλεγχο.

Τα διαγνωστικά Test που χρησιμοποιούμε είναι τα ακόλουθα:

  • Αθηνά Τest

  • Μetaphon

  • Wisc

  • A Test

  • Raven

  • TVPS-R

  • TVRS-R

  • ΛΑΜΔΑ

Συνάντηση στο χώρο μας κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Λογοθεραπεία είναι η επιστήμη που ασχολείται με διαταραχές λόγου, φωνής, ομιλίας και μάσησης-κατάποσης σε παιδιά και ενήλικες όποια και αν είναι η αιτία αυτών των διαταραχών:

  • Νευρολογική 

  • Εξελικτική 

  • Λειτουργική 

Η λογοθεραπεία αποσκοπεί στην ανάπτυξη της λεκτικής αλλά και της μη λεκτικής επικοινωνίας, στην καθαρότητα της ομιλίας και της φωνής καθώς και στην παραγωγή λόγου. Είναι πολύ σημαντικό να εντοπιστούν οι διαταραχές αυτές για να γίνει η έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση τους, διαφορετικά μπορεί να επηρεάσουν την ζωή του ατόμου στο σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον αλλά και στις διαπροσωπικές και κοινωνικές του σχέσεις.

 

Η έγκαιρη διάγνωση, παρέμβαση και κατάλληλη ενημέρωση των γονέων μπορεί να προλάβει μετέπειτα δυσκολίες στην ανάγνωση, τη γραφή, τη σύνθετη σκέψη προσοχή και συμπεριφορά.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Εργοθεραπευτών, η Εργοθεραπεία είναι μια επιστήμη που ασχολείται με την προώθηση της υγείας και της ευημερίας μέσω της άσκησης έργου.

 

Η επιστήμη της εργοθεραπείας ασχολείται με παιδιά που παρουσιάζουν δυσκολία σε κάποιο τομέα ανάπτυξης (αισθητικοαντιληπτικό, κινητικό, κοινωνικό, ή γνωστικό) ή στις καθημερινές δραστηριότητες (ένδυση, υπόδυση, σίτιση, προσωπική υγιεινή, χρήση τουαλέτας). Στόχος είναι η έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση των αναπτυξιακών δυσκολιών πριν την είσοδο του παιδιού στο σχολείο, αλλά και η ανάπτυξη των απαιτούμενων γραφοκινητικών δεξιοτήτων που είναι απαραίτητες για τη γραφή και ανάγνωση.

 

Η εργοθεραπέια καλύπτει δύο βασικές περιοχές δυσκολιών, τις λεπτές κινητικές δραστηριότητες και τις αδρές κινητικές δραστηριότητες.

Οι λεπτές κινητικές δραστηριότητες αφορούν: Λεπτούς χειρισμούς δάχτυλων και χεριών, τη δύναμη των μυών, τη σταθερότητα και τη θέση των άκρων τις γραφοκινητικές δεξιότητες (λαβή, κράτημα μολυβιού), τον έλεγχο του καρπού και του βραχίονα, τη λαβή και χρήση του ψαλιδιού.

 

Οι αδρές κινητικές δραστηριότητες αφορούν την ικανότητα του ατόμου να πιάνει και να παίζει με τη μπάλα, την ισορροπία του σώματος, τον κινητικό συντονισμό, την ικανότητα συγκέντρωση, στην αυτό – αντίληψη, την ολοκλήρωση εργασιών, την ακολουθία εντολών.

Υπάρχουν 2 είδη Μαθησιακών Δυσκολιών:

 

Γενικές - Συνήθως Δευτερογενείς - Εξωγενείς - Περιβαλλοντικής Αιτιολογίας, στις οποίες το παιδί υστερεί σε όλα τα είδη μαθημάτων και σ΄ολες τις συνθήκες, (π.χ. και στα γραπτά και στα προφορικά).

 

Ειδικές - Πρωτογενείς - Βιολογικής αιτιολογίας, στις οποίες το παιδί υστερεί μόνον σε ορισμένα είδη μαθημάτων (π.χ. στα γλωσσικά), ενώ σ΄άλλα μπορεί να αριστεύει (π.χ. στα πρακτικά) και να υστερεί μόνο σ΄ορισμένες συνθήκες (π.χ. στα γραπτά).

 

Πως θα καταλάβω αν το παιδί μου έχει μαθησιακές δυσκολίες;

Εάν γνωρίζουμε κάποια από τα κοινά «σημάδια» των μαθησιακών δυσκολιών, τότε θα είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε το πρόβλημα και να οργανώσουμε την πορεία που θα ακολουθήσουμε για να το βοηθήσουμε. Η έγκαιρη διάγνωση σίγουρα οδηγεί σε ευκολότερη παρέμβαση. Εσείς ως γονείς ξέρετε το παιδί σας καλύτερα. Έτσι, αν νομίζετε ότι κάτι δεν πάει καλά, γιατί να μην κάνετε μια σωστή αξιολόγηση; 

​​Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Ψυ​χολογική Εταιρεία <<τα προβλήματα που οδηγούν έναν άνθρωπο να ζητήσει τη βοήθεια του συμβουλευτικού ψυχολόγου ξεπηδούν από περιβαλλοντικές επιδράσεις και επιρροές ή από εσωτερικές συγκρούσεις και μπορεί να είναι επαγγελματικά, συναισθηματικά, κοινωνικά, εξελικτικά ή προβλήματα υγείας>>(American Psychological Association, 1956).

 

Απο τη στιγμή που οι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να οργανώνονται σε κοινωνίες και να αποτελούν ομοίωμα του σημερινού κόσμου άρχισε να υπάρχει και η ανάγκη για βελτίωση της επικοινωνίας αυτής, άρχισαν να υπάρχουν διενέξεις ή αίσθημα δυσφορίας διαφορετικό από αυτό του παρελθόντος που δεν σχετιζόταν με την κάλυψη των βιοποριστικών τους αναγκών.

 

Πρωταρχικός στόχος της συμβουλευτικής διαδιακασίας είναι η ανάπτυξη ενός θετικού ψυχοσυναισθηματικού κλίματος το οποίο αποσκοπεί στην εξέλιξη του ατόμου και βοηθά στην καλύτερη και ποιο ολοκληρωμένη εικόνα εαυτού καθώς το άτομο "μαθαίνει" να αντιμετωπίζει αλλά και να ζει με τα προβλήματά του.

Ο παιδοψυχίατρος στις περιπτώσεις που ειναι αναγκαίο, κάνει διαγνωστική εκτίμηση σε παιδια και εφήβους.

 

Κατα την διαγνωστική εκτίμηση, πραγματοποιεί συναντήσεις με τους γονείς για την λήψη του οικογενειακού και αναπτυξιακού ιστορικού τους και κατόπιν πραγματοποιεί συναντήσεις με το παιδί/έφηβο κατά τις οποίες γίνεται η κλινική συνέντευξη,παρατήρηση και η εξέταση της ψυχικής τους κατάστασης.

 

Η κλινική διάγνωση γίνεται με βάση τα ταξινομητικά συστήματα (ICD-10 και DSM V) των ψυχικών διαταραχών και των διαταραχών της συμπεριφοράς του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας .

 

Ο παιδοψυχίατρος στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο παραπέμπει το παιδί/έφηβο για ιατρικές εξετάσεις και συνεργάζεται με άλλους ιατρούς του παιδιού. Αναλαμβάνει την παρέμβαση που ειναι κατάλληλη για κάθε περίπτωση χωριστά σύμφωνα με τις ανάγκες όπως παιδοψυχιατρική παρακολούθηση,φαρμακευτική αγωγή και συμβουλευτική γονέων.

ergotherapeia
eidiki diapedagwgisi
ypostiriktiki simvouleytiki
logotherapeia
diagnostika kritiria
paidopsixiatriki ektimisi
bottom of page