top of page

Πως μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου στην αρχή της σχολικής χρονιάς


Αρκετοί από εσάς, τους γονείς αποζητάτε την έναρξη της σχολικής χρονιάς για να μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα και να ‘ηρεμήσετε’. Τι γίνεται όμως όταν αυτό δεν είναι αρκετό?

Βοηθείστε το παιδί σας να αναγνωρίσει τις ευθύνες του, θέστε από κοινού τους στόχους της φετινής χρονιάς και με υπομονή προσπαθήστε έναν-έναν να τους κατακτήσετε.

Θυμηθείτε να μην απαιτείτε το παιδί σας να ακολουθήσει αυτόματα μια καινούρια κατάσταση/ υποχρέωση. Δεν σημαίνει επειδή εσείς μάθατε και συνειδητοποιήσατε κάτι να κάνει αμέσως και το παιδί σας το ίδιο. Με υπομονή και συζήτηση θα καταφέρετε να ‘γυρίσετε’ ακόμη και τα πιο δύσκολα κεφάλια.

Προσέξτε ιδιαιτέρως τις προσδοκίες σας για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Θα πρέπει να είναι προσγειωμένες και να επιμένετε στην προσπάθεια την οποία και θα επιβραβεύετε.

Μπορείτε και εσείς να έχετε μερίδιο στην απόκτηση των γνώσεων των παιδιών σας. Η γνώση είναι το κλειδί για την δημιουργία μιας καλής αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης.

Κάντε την μάθηση παιχνίδι, υπενθυμίζετε τις γνώσεις που υποτίθεται πως είναι κατεκτημένες. Μη δείχνετε απογοήτευση όταν δεν χρησιμοποιούν κάτι που θεωρείτε αυτονόητο να γνωρίζουν, δείξτε τους εναλλακτικές και μάθετε στα παιδιά σας να βλέπουν σφαιρικά όλα τα ζητήματα.

Το σπίτι σας θα πρέπει να είναι ο ασφαλής παράδεισος που θα πρέπει να νιώθουν άνετα να συζητήσουν όλες τους τις έννοιες και προβληματισμούς ακόμα και αν σε σας φαντάζουν ανούσιοι. Δείξτε ενδιαφέρον και ακούστε με προσοχή, προτείνετε τους λύσεις.

Φροντίστε να γίνεται κατανοητό πως τα αγαπάτε και να τα ενθαρρύνετε να κάνουν πράγματα που τα ίδια τα παιδιά αγαπούν και είναι καλοί. Είναι σημαντικό να τα κατευθύνετε προς κάτι που είναι καλοί για να είναι ισορροπημένη η ψυχολογία τους.

Μην ξεχνάτε πως το σχολείο έχει αρκετές πιέσεις, απογοητεύσεις και κάποιες αποτυχίες. Δεν δείχνουν όλα τα παιδιά πόσο επηρεάζονται καθημερινά , γιαυτο σταθείτε δίπλα τους και στηρίξτε τους.

Αναγνωρίστε πρώτα απ’ολους εσείς την αξία τους και την μοναδικότητά τους και με σύμμαχο την ειλικρίνεια στους εαυτούς σας ως γονείς ισορροπήστε τους, βοηθείστε τους να έχουν ότι χρειάζεται για να είναι ολοκληρωμένοι άνθρωποι.

Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Classic
  • RSS Classic
bottom of page